::puasakah?::

semalam,bersama En Suami pergi ke bazaar ramadhan bayan baru.Memang terkanal sungguh bazzar tepi masjid bayan baru ni..tapi sepanjang bulan puasa ni,ni baru 1st day aku pegi

pemerhatian ::

1.
juadah hampir sama dengan tahun lepas,tade upgrade langsung..tak best..aku carik ayam percik kelantan pun takde org jual.

2.
orang2 berhimpit-himpit membeli makan; eg. sedang En.Suami membeli ayam percik untuk saya,seorang mamat memakai helmet mengasak saya dari belakang,nasib tak terjelepuk saya yang agak gagah ini.dengan memberikan the evil eye kepada belia kurang sopan itu,.huh…sungguh saya tak puas hati

3.
ada beberapa ‘orang’ mak nyah dengan pakaian yang boleh membuatkan pahala puasa berkurangan membeli lauk-pauk ‘berbuka puasa’.mak nyah juga berpuasa ye kawan2,jangan la bersangka buruk.yeah right..hahahah

4.
minah2 melayu seksi banget dengan sleeveless menampakan apa yang tak patut dilihat sedang sibuk memilih kuih-muih yang pelbagai (habis kuih2 tu ketiak asemm!ewww)

5.
rumaja-rumaja melayu perempuan yang memkai baju adiknye yang sekolah rendah berjalan bergerombalan membeli nasi ayam madu…sambil di pheweetkan beberapa rumaja-rumaja melayu lelaki..

perbincangan::

tidak semua orang melayu itu Islam..terdapat juga orang cina,india yang beragama islam,jadi jangan pandang serong pada orang melayu yang makan selamba katak di kedai mamak.mungkin die bukan orang islam

kemungkinan besar mak nyah yang membeli makanan di bazaar tersebut masih terbuka hati untuk kembali menjadi lelaki sejati yang beriman dan beramal soleh.success begin with a small step.no?

orang2 yang menolak orang2 lain semasa membeli juadah berbuka adalah kerana anak2 ramai dirumah,jadi kalau tak dapat makan ayam percik mungkin anak2 nye mati kebuluran.kesiannye..not!hormati orang sekeliling,ada rezeki kamu dapatlah apa yang sangat tu.kalau ttak,memang itu bukan rezeki serta hak kamu.

kesimpulan::

sebelum pergi ke bazaar ramadhan sila fikir apa nak beli,jangan sampai di bazaar ramadhan baru fikir,kalau tak…anda akan diganggu dengan bau-bauan yang menusuk nafsu lapar.maka banyaklah makanan yang dibeli tanpa tujuan

pakailah pakaian yang bersopan ke bazaar ramadhan supaya apabila memilih kuih muih,ketiak anda tidak terdedah di atas kuih muih atau juadah lainnye

sentiasa berfikiran positif kepada orang2 yang suka berebut2 ini,kerana mereka sangkakan mereka kene stock up makanan ration kerana takut tsnami.barulah kita boleh berada dalam keadaan bersabar dan tranquill..hahaha

p/s::semalam beli ayam percik je.bolehlah tahan..

3 Responses to “::puasakah?::”

  1. Arin Says:

    Dilot..betul tuh..kalau gie pasar ramadhan kene jaga mata gak..smlm went to pasar ramadhan near to nenek's house..and ader le geng2 budak melayu pompuan yg vogue..yg dressing mengalahkan artis..perghh..semua org pandang..heheheh..and smlm i craved pon kuih keria..yup..dapat yg best gile even though satu bijik 40 sen..org lain 3 keping=RM1..gerai dia mahai sket..tapi no regret..mmg best gile!

  2. taichee~@! Says:

    uhuhu toking about fud!

    adess..tak selera sangat la.
    nak buat roti kepuk!

    Roti Kepuk begini ye!

    amik santan + Garam dan sedikit gula.

    kepuk2 kan roti kedalamnya (1 bekas yg beso). Letak lam peti sejuk at least 1jam sebelum buka.

    Hidang sejuk!

    wahliouuu! i yem terlioq oredi!

  3. rean Says:

    salam..saya jumpa blog awak thru blog abang awk yg dilink kat blog kwn sya..(panjang tak?)

    haha
    pemerhatian ttg pasar ramadhan yg tepat..tapi saya miss pasar ramadhan sbb tmpt saya takde…T_T

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: