::car seat::

im talking about baby/infant/toddler car seat..

kat Malaysia,saya rasa kegunaan car seat ni tak ramai yang guna…jadi saya nasihatkan,supaya anda membeli satu car seat (jika anda menggunakan kereta…dan ada anak yang masih kecil)..

macam mana nak pilih car seat..banyak hal perlu di pertimbangkan,antaranya..

1.keperluan anak sama ada dia newborn atau toddler
2.spesifikasi car seat iu sendiri,untuk newborn biasanya rear facing iaitu pandang belakang punya car seat,untuk toddler lebih setahun,foward facing
3.keperluan kita sendiri,sama ada carseat tu hanya rear facing,atau boleh tukar2,dari rear facing ke foward facing..(if duet is the problem opt for this one,jimat belanja dan SENang kira!)

saya selalu fikir…macam mana nak letak newborn dalam car seat (baby newborn saya lihat,sgt fragile…boleh ke letak dalam car seat?)..ada cara dia…jgn risau..(yelah anak orang melayu biasanye di bendung,macam mana nak pakai car seat kalau baby kena bendung…tu yg saya fikir..)

mari klik sini utk “how to place ur newborn on her car seat”

car seat datang in many shape,sizes,color and also price..(terpulanglah pada anda,jika ukuran wallet nye panjang dan besar,tak kisah kalau nak beli yang berjenama mahal,tapi kalau ukuran wallet sederhana atau kecil,terdapat juga banyak pilihan yang mampu milik dan memiliki fungsi yang hampir serupa dengan jenama yang mahal…atau boleh beli semasa warehouse sale utk mendapatkan lebih nilai…)

kalau rajin..anda boleh baca review mengenai car seat daripada forum2 kat internet..(saya baca forum amerika punya…boleh la ambil kira, nanti saya baca forum ibu2 di malaysia pula..)

for more info about car seat ni boleh pergi sini atau sini

kerajaan pun sekarang dah pun mewartakan undang2 untuk penumpang di belakang memakai seatbealt…jadi baby kita pun harus di jaga keselamatannya di dalam kereta…

selamat memilih car seat!Ingatlah orang yang tersayang…berhati-hati memandu!memandulah secara berhemah!hormati pengguna jalan raya yang lain!! (banyak pulak nasihat ek…hahaha)

p/s::kalau beli 2nd hand pun ok..rajin2 carik di internet…lelong.com ke?

2 Responses to “::car seat::”

  1. mama-qaisara Says:

    hehe dilla..i pn dh beli carseat for my coming baby..super excited!! but mmg penting since i pn keje..and based on experience jaga ank sedara time baby mmg sgt perlu..tap bile dia melalak kt traffic light n suddenly people will keep staring at u..hehe mcm kita ni mendera je budak tuh…tap btul tu,this is for safety..and must buy item!!

  2. Anasfadilah Says:

    lovelymummy::lagi2 kalau mak drive,anak tade orang nak pegang,jadi car seat tu la pemegang dia..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: