::antenatal::

(nota::penulisan hari ini mungkin terlalu open (bagi saya…) tapi tujuannya ialah untuk pembelajaran bagi para mama/ummi/ibu/emak/bunda yang belum pernah bersalin…hehehe)

::Hari Ahad::

saya dan En.Suami telah menghadirkan diri untuk antenatal class (class persediaan untuk bakal ibu bersalin..)…kelas ini percuma,dan dianjurkan oleh hospital pearl maternity hospital (benda free,sape takmau pergi kan?hehehe)

saya rasa kelas ni macam kelas persediaan untuk peperiksaan la..bila kita nak exam kita kena prepare…yelah,nanti tadelah cuak,takut tak dapat jawab soalan exam..same goes untuk antenatal class..kita diberi gambaran dengan lebih jelas dan realisitik mcm mana nak menghadapi hari2 kita akan bersalin kelak (tadelah dengar citer org je…ada kata terkoyak la kat bawah tu,ada yg tak boleh beranak kut bawah terpaksalah pulah buat ceaser…adehh!dengar pun sakit tau ke?!)

::siap ada door gift…apa lagi yg free,semua bunda kaut…tak kira la…hahahah::

dalam kelas ni ada dia ajar cari mandi baby (they teach u how to cuci tali pusat…dan saya rasa itu perlu…lepas ni saya azam nak mandi sendiri baby,pasal dah tahu the teknik…taklah saya gelabah pegang baby nanti..), how to control labor pain,nutrision mothers to be kena amek,ada jugak terangkan pasal cell stem,dan kelas paling saya suka ialah senaman ibu mengandung (instructor memang best dan really open with us..nama dia Su Yew)

fo mothers to be,digalakkan buat pelvic floor exercise (google je,sure korang dapat belajar..), posisi yang betul semasa bersalin,the right way untuk pernafasan semasa sakit contraction,dia ajar huffing,ada juga exercise untuk kuatkan otot breast,otot vagina…its really good. (teran bukan main sebarang je tau ka? silap teran,vagina boleh terkoyak sampai lubang dubur,and the koyak is Zig Zag,after sembuh boleh tinggalkan parut or kiloid,sure tak cantik ur fanny nanti,jadi teran pun ada teknik,bukan main hentam sajalah labu..jadi pelvic floor exercise ni untuk bagi kita elasticity untuk otot vagina..dan otot vagina mestilah kuat supaya rahim tak jatuh..important ni ok kawan2 ku yang sedang mengandung…hehehe)

dan sekarang saya rasa,saya sudah bersedia mengahadapi kenyataan,mahu tak mahu baby kena keluar,by hook or by crook..and hopefully saya dapat apply teknik yg Su Yew ajar…dan hopefully tak yah la saya kena episiotomy (tempat baby nak kuar tu kena potong ngan doktor…wah!dengan pun boleh cringe tau ka!)

for those yg ada masa terluang,kesempatan…hadirkanlah diri untuk antenatal class ni…lebih2 lagi kalau ia percuma,ilmu bukan senang orang nak bagi kan?

i asked Su Yew

“berapa lama kita kena tahan nafas untuk push?”

Su Yew said

“as long as u can,as hard as u can….push as if u never push before…”

p/s::sape2 rasa tak boleh tahan sakit there is always alternatif,epidural kan ada?badan manusia tak sama cara penerimaan sakit dari satu ke satu yg lain…jadi make sure ur option are realisitik,jgn compare ur body dgn org lain..lain padang lain belalang kan?

p/s/s::saya rasa kalau ada peminat porno tengok orang bersalin,sure taubat tak tengok dah gambar2 porno ni….hahahah

3 Responses to “::antenatal::”

  1. Aku Bukan Bidadari Says:

    dila..
    me nyer class 22hb nih..
    free gak.. siap ada makan2 tu yang best tuh! hi hi hi buruk lantak betui!

  2. ~Lady_D~ Says:

    bestnyer.. ley la ajar aku nanti.. huhuhuh… erni, u stay at peneng eah?.. which part eah?..

  3. ~Lady_D~ Says:

    bestnyer.. ley la ajar aku nanti.. huhuhuh… erni, u stay at peneng eah?.. which part eah?..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: