::OhSoRandom II::

hari ini saya berfikiran lagi (banyak sungguh masa bunda ye…)

saya berfikir..alangkah bagus jika saya merupakan seorang suri sepenuh masa di rumah…menjaga anak,menjaga suami,menjaga rumah (dan goyang kaki kejap…eheheh)

saya berfikir lagi…macam mana ek nak mencapai tahap suri itu..dgn kenaikan harga kos kehidupan (minyak keta,beras,tariff elektrik,etc….)

dulu masa saya di universiti…kawan2 selalu tanya…

“kalau ko dah kawen kan erni,ko nak kerje ke nak duk umah,jadi suri rumah?”

sepantas kilat saya jawab

“kalau dah anak kalau boleh aku nak duk umah jaga anak aku sendiri,aku nak tengok dia membesar depan mata aku” (oklah,tak sepantas kilat,mengambil masa 60 saat juga nak bercakap kan…hahaha)

ada antaranya yg setuju,ada yg mencemuh…kata mereka

“sia-sialah lah ko amek degree,belajar tinggi2…tapi lepas tu nak berhenti keje,semata-mata anak”

kalau boleh saya nak jawab balik cenggini

“Eh,aku punya pasal la anak aku.anak ko, ko punya pasal la…” (tapi itu dalam hati saje ye…)

sebaliknya saya kata

“tengoklah macam mana ekonomi aku ngan suami masa tu…ko ni pun satu lah…emo terlebih apasal..haih!”

saya envious dgn para ibu yang duduk di rumah menjadi suri rumah tangga,menjaga anak (anak)…memasak home cook meal..(dan tak lupa menjaga suami sambil berhias cantik…)..

suatu hari jika ekonomi rumahtangga saya mengizinkan saya duduk di rumah…saya akan duduk dirumah menjadi suri juge…

suatu hari…InsyaAllah.

p/s::sejak bercuti selama hampir 2 minggu,saya tak rindu sangat dgn keje saya…heheh…yg saya rindukan ialah colleagues saya yg berbagai cerita..apa agaknye khabar mereka? (mungkin cuti lelama lagi baru rasa rindu nak keje kot?…hehehe)

p/p/s::mungkin bekerja dari rumah juga satu opsyen bagi saya…hehehe (opsyen= option :P)

8 Responses to “::OhSoRandom II::”

  1. Obefiend Says:

    bila sudah kawin abang akan duduk rumah jaga anak!

    wahahah

    yang benar stay at home hubby buat freelance kerana bini kerja Schlumburger pusings atu donia!

  2. aNnAsUeJiE Says:

    saya juga teringin sangaaaattttt nak menjadi suri dlm dapur~

    ehehehhe~!

    dah malas nak pegi keje~!
    tp apakan daya…ekonomi nggak stabil~! huhu~!

  3. Jiji Says:

    aku pon nak jadi housewife bergaji@!~ wah best@!~

  4. Arin Says:

    i'll be housewife in another few days time..coz anum need my attention..kesian dia sekarang..blk petang amik dia, dalam kereta otw blk umah dia dah lelap..and akan bangun the next morning nya..tade quality time ngn dia pon..
    kadang2 kita nye income seisi umah mmg tak membolehkan kita hidup lavish..but anak amat penting..luckily , my dearie suami mengiyekan langkah drastik kak arin nih..

  5. Aku Bukan Bidadari Says:

    teringin gak nk dok umah..
    tp nak pi jalan/soping/spa/gym takmo wat keja umah..

    ekekeke (perasaanyaa saya!!!)

  6. Anasfadilah Says:

    abg effi::buat freelance di rumah…keje jugak kan…hehehe…abg seswai duk umah saje…hehehe

    annsujie::duk umah amatlah bestnye kan?

    jiji::housewife bergaji?menarik cadangan tu..🙂

    kak arin::lucky u and anum!tak lavish but still selesa…wish cud follow ur footstep la kak arin…hehhe…jelesssnyeeess!!

    tiara::boleh jugak macam tu,tapi letak org gaji satu kat umah…boleh jadi mem lah kita…hehehe

  7. Elyn Says:

    akak igt bile dh apply cuti awal bole la jd surirumah…. rupenyer x sempat nk try test bakat dh kene duk terkangkang x bole buat satu hapa pun ekekekkeke…….

    psttt sonok tak cuti 2 weeks??? ai x sabar nk tggu next weeks la… kalo nk beranak that time ai rela uuu huhuhuhuhu

  8. azzamoro Says:

    Hehehe.. jadik suri rumah sepenuh masa sgtla saye NAKKKK!!! Kalau ade duit berkepuk2 and ekonomi rumahtangga sgtla stabil…
    TAPI..
    Terngiang2 kata2 abah –
    "Walau sesenang mana pun hidup, walau sebanyak mana pun anak, jgnla sekali2 berhenti kerja sbb penat dulu abah n mak carik duit nak sekolahkan Aza sampai dapat degree"

    Ok..jadik terpaksalah saye terus bekerja.. hatta bekerja dari umah sekalipun..asalkan dapat income sendiri..(walaupun seciput)..:P

    hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: