::Ceh!!::

sejak dekat 2 weeks duk umah di kl ni…ada lebih kurang 3 kali jururawat masyarakat mai umah…cek perkembangan baby.. (nurse kerajaan tu la..)

FYI,awal2 saya tak dapat susu badankan ziyyad..because susu badan tak banyak..(berurut sudah…sangat sakit urutan di “SITU”..tapi redha,sabar jerlah..nak kasik anak minum susu badan juga)

bila JM (jururawat masyarakat) mai,dia nasihat la…bla bla…kenapa tak kasik susu badan…susu badan bagus…kecutkan rahim..bla di bla(hellooo,saya amat tahu kebagusan susu ibu k..jangan patronize saya k..saya rasa macam im a bad mother tak bagi susu badan kat Ziyyad) tapi saya buat muka toya jer bila JM tu kata gitu..yelah..dia pun tak tahu hati suci murni saya,memang nak sangat bagi susu badan kat Ziyyad..(saya tahu supply demand thingy…saya usaha…sakit mcm mana mana pun,saya tatap nak bagi susu badan kat Ziyyad…tapi tulah…itu susu badan tak banyak sangat..sedih?tak usah cerita…saya siap nangis2 telepon En.Suami…mama pun pujuk saya..)

masa mengandung pun saya rajin ambik phamplet pasal breastfeed,kat spital pun saya tgk gambarajah cara yg betul breast feed..saya baca semua info pasal breastfeed (amat meng upsetkan saya bila JM yg mai itu patronize saya…huh..sungguh sakit hati dan kecik hati!apa ingat saya tak belajar ke!!…tapi tulah mcm saya kata..JM tu pun tak tahu hati suci murni saya ni…dia hanya menjalankan tugas..)

sekarag ni Ziyyad breast feed and formula feeding juga…saya usaha juga bagi susu badan..ketap2 bibir juga tahan sakit,bila baby hisap,tapi sekarang ok sikit…saya tanam positive thinking,kata dalam hati,susu ada utk Ziyyad..sambil saya zikir2 dalam hati…

Alhamdulillah susu ada..tapi tak dapat nak puas kan Ziyyad..kesian dia,bila puas dia nenen,tapi susu tak cukup..(hati ibu mana tak meruntun tgk anak nanges pasal lapar..kang ada anak nanges,ngan mak nye sekali nanges..)

bukan senang nak breastfeed rupenye..(baru daku tahu…tsk tsk tsk..)

Be it breast feed or not..saya rasa semua ibu/emak/mummy/bunda/ummi pilih hanya terbaik untuk anak mereka..betul tak?kalau dah susu takdak..dah usaha macam mana pun takdak juga..terpaksa lah alternatif lain…

yg penting usaha sudah..(dan saya masih berusaha..saya tahu kebagusan susu ibu,dan susu ibu yang terbaik sekali untuk baby…)

Ada satu je nasihat mama,yang buat saya sejuk hati sikit..

“biarlah nurse tu nak kata apa pun…jgn sedih2 tak elok..dah dapat anak pun dah Alhamdulillah…ada orang takde anak langsung..bukan senang nak ada anak ni”

betul la kata mama..so breastfeeding is the least of my worries now…saya sekarang mampu tarik nafas lega..

p/s::biarlah orang nak kata pa,tak luak pun,tak kudis pun..kita yang tahu diri kita sendirikan..nowadays,everybody’s a critic..

p/p/s::saya banyak juge nanges masa2 ni…org kata tak elok nanges masa pantang..boleh jadi mereng..Nauzubillah hi min zalik…minta jauh la..

15 Responses to “::Ceh!!::”

  1. taichee~@! Says:

    You're tougher!

    Mama memang penyejuk hati kan. untung Mama boleh tengok kan kamu. Kawan kaknaz sorang, masa peknen mak dia meninggal. Dia jaga anak dia sambil kakak dia tlg apa perlu. Tapi manakan sama dengan kasih ibu yang sorang…

    Sepertimana kamu juga sayangkan Ziyyad🙂

  2. Fith-MommyRafiqh Says:

    Salam,
    Hai Dilah,
    kuatkan semangat,think positive, berusaha dan berdoa, insyAllah Dilah pun boleh breastfeed baby Ziyyad dengan jayanya.
    take care
    selamat berpantang!

  3. Obefiend Says:

    baby ziyad kalau lapar amat bising. uncle dia nyanyi lagu " here comes the clown to the local circus" pun dia tak diam! oh noes. tapi kalau buat tarian lutut longgar dia diam la kejap

    amat comel anak sedara ku itu!!

  4. cleo weiland Says:

    You're welcome for the gifts! Tim macam instinct je you would need those things, I'm glad to know they were helpful🙂

    Can't wait to meet baby Ziyyad, Effi being such a proud uncle can't stop talking about him. He sounds like a handful!

    And you are a wonderful mother, Erni. Take care dear!

  5. wawajoe Says:

    alah bisa, tegal biasa…
    i gave up breastfeeding Danial after 2 weeks…bukannyer takmo, but i don't have the patience…dah laa dok ngaruk nak susu cepat-cepat….boys being boys…no patience at all!

  6. aNnAsUeJiE Says:

    dila~ sabar ye…kite pon risau kalo2 nnt kekurangan susu..
    org lain tahu ckp je..yg menanggungnye kite..huhu~!

  7. little mama Says:

    dila sabar dek.. i pun sama dengan you.. now formula + breastfeed.. masa pregnant pun memang belajar 100% pasal breasfeeding dan memang niat nak exclusive breastfeed.. tapi plan tak menjadik..

    sebab kena bedah.. baby dah dibagi formula sebab mama pengsan.. pastu bila dalam bulan pertama pantang memang degil bagi breastfeed walaupun doktor kata bagi juga special formula (baby premature)..

    pastu rasa tergores hati bila doktor kata susu tak cukup.. tetap bagi breast w/pun sakit2 nipple dinyonyot almost 24 hours.. rupanya memang susu tak cukup.. baru letak ego sebagai ibu ketepi..bila berat anak tak naik2 w/pun bagi susu on demand..

    lepas bagi formula baru baby tak nangis2 malam dan berat pun naik..

    so..jangan peduli la apa org kata.. diaorang ada susu banyak patut bersyukur la.. jangan pegi bla bla yg bagi formula.. kan..kan

  8. BabyIbu Says:

    salam..dila..

    tahniah for your newborn baby..em pasal bf sama la kita..lepas ceaser tak larat..terus nurse kasi susu formula..boy pulak tu..jadi minumnya banyak..yana pun campur..terpaksala kalau tak nangis jek..pada masa yg sama berusaha gak bg susu badan sebanyak boleh cma kn juga bagi susu formula utk kasi kenyang..pasal pantang..yana pun sama..perut bncit skt..hehe..nk pantang cam mana barut suma tak leh..takpe pas ni kita g slimming..hehe…

  9. Mommy Lyna Says:

    salam dila… (dah tulsi byk td tp mozila wat hal plak, meci!)

    dipendekkan cerita, bawak2 bersabar lah. org suka cakap mcm2 je.. yg merasanya kita.

    kalo dilah betul2 nk BF, pastikan dpt pertolongan dari tok guru yg betul. kontek Lactation Counselor (yg bertauliah ye!) kalo boleh. kadang2 banyak baca pon, bila bab prektikal, tak sama. hehe. kalo Jm tu byk bebel2, mtk nasihat tunjuk ajar dia cemana nk bg susu badan dgn betul & cara2 tambah susu. jgn kasik dia bebel kosong je. kalo camtu akak pon bole jd JM😛

    jgn stress2 sgt bab susu badan.. kalo stress lg susu xmo kuar. bykkan rehat… jgn piki sgt org ckp. bagila susu ape pun kan, itu usaha kita yg terbaik as a mak utk anak kita. jgn bg susu cap teko sudah😀

  10. Jiji Says:

    Aku ada terbaca sumwhere.. try dried longan.

    Dilod nak hp number.. mintak kat taichee tak sampai-sampai =(

    Nak anta hadiah baby kat umah.. dan jenguk ko sekali@!~

    016 3314480

  11. Fid Says:

    salam
    baru 'sampai' sini

    saya berpendapat …awak rasa sakit tu sebab baby tak latch on dengan betul
    makesure kwsn aerola tu pun masuk ke mulut baby….

    kalau semuanya OK sepatutnya tak sakit…

    or u sakit tu sbb breast bengkak sangat?
    if bengkak..boleh perah….

    ada luka ke?
    kalau luka segerakan ambil ubat/cream sepatutnya takut ada infection..
    All the best.

  12. KV Says:

    kita serupa..
    anak pertama kv lahir pra matang. Tak boleh nak susukan secara direct. Makan ubat, perah susu, last2 kering mcm tu je. Huhu
    Anak kedua,kv pulak bermasalah. Sebulan tak boleh bgn. Rasa teruk sgt.
    2-2 melepas susu ibu( sempat merasa skjp je).
    So, tabah dan redha je lah. Itu yg kv tanamkan dlm hati.
    Bukan kita tak mau kan, tp mmg kita tak mampu setelah berhempas pulas mencuba!

  13. !Nt4N Says:

    kita sama wak dulu mula2 xde susu..pastu ada la sket..belah kanan je bb bole isap sbb belah kiri nippleku pendek..cara terbaik, pam belah kiri..bila belah kanan sakit sbb asik belah tu je, kita pun pam dedua..

    sedih?mmg la sedih..sbb tu campo2 sbb takut Mutuk laparkan..sampaikan mak bising sbb bg susu formula..bila pam tu kuar dlm 3-4 oz je..jeles bila dulu tgk akak pam susu smpai 5-6 botol skali das..

    agaknya kita da setkan kepala susu sket je lelama abis terus..so terus la Mutuk minum formula..

    gitu la kisah saya..

    *** tiap org mst ada sbb nape xle BF *sigh*

  14. supermummy Says:

    semua orang tak sama..ada auntie saya pun lepas bersalin setitik pon susu tak keluar..sedih jugak dia sbb dia teringin sgt nak breastfeed anak dia..yg penting dah usaha kan..jgn sedih2 tau! anyway saya suggest minum la horlicks banyak2..horlicks ni mmg banyak sgt membantu saya masa nak susu kan baby dulu..apa2 pon take care!

  15. babyelle Says:

    hye.. congratz.. even i tau a bit late..😉 u try la product utk increase susu.. try earth mama angle baby milkmaid tea. Yg 56gram rm 45 lbey kurg camtu la. I pon dulu xbrp bnyk susu, then using that product alhamdulillah, after few hours my breast is full. then try je bf baby u time die xbrp lapa. bile susu xbrp klua die xla mengamuk. hehe… One more, kalo malas nk wt tea tu u try product GNC-Fenugreek. RM62.90 for 100 capsules. Only 2 capsules each day+(it has 20% less–>RM53). It is da same herbs yg diguna dlm milkmaid tea tu. insyaAllah, nnt it will stimulate to produce your milk. slmt mencubeee!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: