::mama::

Izzul Ziyyad is nearly a month old..how time flies while i am not sleeping well…hahaha (ada orang berhutang dgn saya,lepas ini org itu kene belanja saya shopping…lalala…sebagai denda tak balik KL…tak kira…kene belanja jugak!koman2 tengok wayang…hahaha)
ini Ziyyad,baru jek kuar dari perut bunda dia..the first thing i said to Izzul Ziyyad ialah ..”hai!”…apa kes tak mak budak sorang ni…bagi la salam…(saya masih tak percaya,saya dah ada anak…heheh)
ini ziyyad beberapa jam..sleeping soundly…malas nak kecoh hal dunia…

saya?saya masih lagi amatur bab2 menjadi ibu ni…kadang2 kesabaran nipis juge…saya jadi cepat marah (tidur yg tak cukup boleh menyebabkan cranky yg teruk ye…)…

saya tak sekuat mama saya…sama juga kurang tidur dgn saya,tapi mama lagi penat..nak urus suami lagi,nak urus anak bongsu dia lagi..nak tgk cucu lagi,pegi pasar..kemas umah,memasak…panjang senarainya…saya tolong sikit2 aje…pasal mama tak kasik buat keje berat (i.e sidai baju…saya kesian tgk mama terkocoh2 buat keje sorang2..saya bantu apa yg patut aje..cuci pinggan…tu pun selai 2 lai pinggan aje)…mama is sure a real multitasker..hebat…SuperHuman! (im on the other hand..ziyyad tido saya pun nak tido jugek…LOL!)

tade hadiah yg setandingnye nak bagi pada mama..hanya doa saya panjangkan untuk mama..walau pun penat seharian…tgk cucu aje,mama tersenyum..

pernah satu malam saya dan mama bergilir2 jaga ziyyad pasal dia tak tido dari jam 3 sampai jam 7 pagi..kami ganti2 tido..dodoikan ziyyad.dan sebagainya…memang,saya kira..pengorbanan seorang yg bergelar ibu itu tidak ternilai..

hanya bila saya menjadi ibu…baru saya sedar semua ini..terima kasih mama,kerana melayan kerenah anak mu yg sorang suka merajuk jek kejenye…dulu,kini dan selamanya (ye..saya mengaku,saya seorang yg cengeng….hahha)

takat bagi kad time mother’s day,takat cakap mother i love u…saya rasa tak berbaloi…tapi mak akan tetap hargai..

Lyrics Your Mother::Yusuf Islam

Who should I give my love to?
My respect and my honor to
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hold you
And clean you and clothes you
Who used to feed you?
And always be with you
When you were sick
Stay up all night
Holding you tight
That’s right no other
Your mother (My mother)

Who should I take good care of?
Giving all my love
Who should I think most of?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hear you
Before you could talk
Who used to hold you?
Before you could walk
And when you fell who picked you up
Clean your cut
No one but your mother
My mother

Who should I stay rigt close to?
Listen most to
Never say no to
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hug you
And buy you new clothes
Comb your hair
And blow your nose
And when you cry
Who wiped your tears?
Knows your fears
Who really cares?
My mother

Say Alhamdulillah
Thank you Allah
Thank you Allah
For my mother.


Imam Ali bin Hussein, the great-grandson of the Prophet (SAW) said:

It is the right of your mother that you should appreciate that she carried you [in her womb] the way nobody carries anybody, She fed you the fruits of her heart which nobody feeds anybody. She protected you [during pregnancy] with her ears, eyes, hands, legs, hair, limbs, [in short] with her whole being, gladly, cheerfully, and carefully; suffering patiently all the worries, pains, difficulties, and sorrows. Till the hand of God removed you from her and brought you into this world. Then she was most happy, feeding you forgetting her own hunger, clothing you even if she herself had no clothes, giving you milk and water not caring for her own thirst, keeping you in the shade, even if she had to suffer from the heat of the sun, giving you every comfort with her own hardships; lulling you to sleep while keeping herself awake.

p/s:: hormati ibu dan ibu mertua jika masih ada..tak kira macam mana berselisih faham kita dgn meraka..mereka tetap ibu kita…jgn bezakan antara keduanya

p/p/s::En.Suami..apa nak bagi kat mama as a token of appreciation jaga Ziyyad dan dila?susah nak pikir kan?…hmmm (dila nak spa treatment…jadilah…hahha!)

NOTES to MAMA LONG,ACHU FIQAH,UNCLE EFFS and ANUTIE TARO

::ziyyad dah sebulan…apa kata korang belikan dia ni..baby bouncer….jadi dia akan distracted dgn those hanging mobile,jadi dila and mama boleh rehat…hehehe…peace yo!…beli online je senang,takyah sussah2 g kedai carik…hahahaha::

4 Responses to “::mama::”

  1. Arin Says:

    kalau dok layan baby letak kat bouncer..nanti gie memana dia nk lepak dlm bouncer kalau nk tido je..kehkehkehkeh..

  2. wawajoe Says:

    bouncer tuh kejap jer gunanya. Letak depan tv laa. Bukak kat sesame street ker, bob the builder ker. Boleh dia layan kaler-kaler.

    I remembered the first word Danial said to me after watching hours of Sesame Street, "Get out!".

    p/s: My mom still jaga Danial even dah besar panjang laa nih. Camner nak repay, kan?

  3. Ms. TaroAthirah Says:

    saya bukan ANUTIE TARO yek!
    isk..

    panggil UMI CHIK ok tak?

    hehe

    UMI CHIK aka Auntie Tira

  4. taichee~@! Says:

    hmm..

    tira..
    Umi Chik ok gak?.
    Macam seswai ngan kamu.

    Dila,
    mama mmg supermom. Ziyyad pun merupakan hadiah tak ternilai bagi seorang nenek (mama la). Nampak mama penuh dgn kasih sayang…sejukkkk hati.

    Dpat gak Ziyyad hantar mama long gi epot ek! lupa nak cakap happy 1 month old. heheh..buwuk pangai. tak sabo nak jumpa dia in another month! mesti dah pandai senyum and agah2 ek…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: