::jujur amanah tabligh fatonah::

saya nak bercerita pada pagi ini

tentang jujur dan amanah

dahulunya saya seorang penjual bag diaper secara online,sape nak beg meh sini (sempattttt!)

pada suatu hari Azza ingin membeli beg diaper saya…

setelah dipersetujui segalanya

dia mem bank in kan sekian-sekian amount ke dalam account saya

saya pun mengepos barang yg d beli Azza..

tunggu punya tunggu punya barang tak sampai-sampai

Azza meng email saya mengatakan bahawa beg nye belum samapi-samapi lagi

saya risau…

ini bukan main-main…duit telah dibayar..

dan barang sudah di pos

tracking number parcel,stated dah sampai

tapi apahal pula Azza masih tidak menerimanya..

untuk tidak mahu dikatakan sebagai fraudster mahupun penipu makan duit tak halal

saya berusaha melayari internet tempat Azza bekerja

saya mendapatkan no telefon dan bertanya nama sipolan bin sipolan yg menerima consigntment ni

saya mengemail Azza untuk mencari sipolan hamba Allah ni di tempat kerje nye,

dan memang betul barang sudah sampai,dan sipolan ni yg ambilkan,tapi dia simpan buat pekasam tak bagi pada yang hak

nak marah?

ada juga..tapi saya syukur pasal barang ada dan Azza dapat barang itu..

kepada yg ingin menjual barang di internet,silalah jujur dan amanah

kat dunia boleh terlepas,kat akhirat esok..tanggung la sendiri kalau tipu bab urusan jual beli

sememangnye saya juga punya keraguan satu masa dulu nak membeli di internet ni

tapi tulah…kali ini tertipu pule…hmmm

tapi takpelah…saya malas dah nak pikir

nanti ada rezeki lain,saya beli bumbo seat yg lain untuk Ziyyad.

p/s :: tak caya? tanyalah Azza

p/s/s::Semoga kak arin selamt lahirkan baby girl,InsyaAllah..๐Ÿ™‚

sayang Ziyyad…

ada duit nanti mama belikan lain ok..

13 Responses to “::jujur amanah tabligh fatonah::”

  1. Dils Says:

    wow… ade orang yang macam tuh. Amik barang orang lain, bile dah sign. Huhu.. Haihh…

    macam2 kat dunia ni.

    Ekceli this is also one of the reason myself actually distrust online shopping. My online shopping consisted of me meeting face to face the people and paying them upfront the money.

    Tapi tu la kan, ekceli di mana2 pon bole ade fraud and penipuan.

  2. NadiahKhair Says:

    So kirenye bumbo tuh xsmapai2 lagi la ye?
    Haduihai.

    Mintak2 lah makcik tuh pulangkan balik duit u.

    Amin.

  3. taichee~@! Says:

    takpe mamalong, Uncle Eff, Micik dan cupika ada.

    apedehallll..

    kita beli bumbo seat baru baekkk punya kan ziyyad kannnn

  4. Anasfadilah Says:

    dils::kalu iktkan,dalam jual beli kena ada akad..

    tapi online ni..kena kena trust the penjual…

    hmmm..

    nad::the problem is this person is not muslim pun…haruuu lah!

    still not replying my last two email pon.

  5. Anasfadilah Says:

    mamalong::heart u all to the core!

  6. Elyn Says:

    betul tu dilla…… i cukup puas hati berurusan ngan ieza yg jual knit socks tu……

  7. mama-qaisara Says:

    haish..risaula pulak saye dengor cmni..awak kene trust saye ye..jgn tak trust saye pulak..huhu..kalu sya nk menipu,xde saya nk expose diri kt sni..huhu..tight biru je tak sampai lagi.sbb brg2 lain tak sampai lagi.so sya mintak suppleir tu tunggu brg awak,baru dia pos semua sekali kt sya next week.so arap ziyyad dan mamanye bersabarla ye..

  8. Anasfadilah Says:

    kak elyn::saw the knited shoes in your blog…cute sanagtss!

    lin::no worries here laling..kita dah lama ber blog dengan awak…tak risau la..๐Ÿ™‚

    and u brighten up my day this last few days…seriyesly…hehehe๐Ÿ™‚

  9. ms ct Says:

    salam……….
    selain diapers beg akak buat tak?
    beg untuk pegi shopping?

  10. Anasfadilah Says:

    ms ct::diaper beg juga boleh jadi beg soping,pasal durable..

    ๐Ÿ™‚

  11. KV Says:

    akak pun masih takut2 nak beli brg secara online.

  12. Anasfadilah Says:

    kak KV::saya pun dulu takut..tapi lama-lama addict..pastu gini la plak ceritanye..

    rezeki masing-masing ye tak..

  13. azzamoro Says:

    hehe..glamer la i kat blog ni.. betul2.. tapi serius masa tuh i ingt takde rezeki i nak dpt bag tuh sebab hilang ditengah jalan..tapi dapat jugak..hapy2..hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: