*ala el dila*

kenapa bila beli majalah Rasa,mesti ada nama resepi yang melampau panjang seperti

‘kuih lapis zaman berzaman’ (padahal kuih lapis biasa aje pun)

‘mee rebus d klasika beauty’ (ni nama mee ke produk kecantikan)

oleh kerana itu,recipe saya pada hari ini di beri nama

Fettucine Alfredo ala el dila (wah sungguh perancis + mexican gitu)

sebelum saya bagitahu pasal recipe rahsia ni..kita kena tahu jenis pasta ye acik-acik sekalian

ok acik-acik klik jenis-jenis pasta

(senang keje mengajar gini…terima kasih wikipedia dan google)

untuk memasak Fettucine Alfredo ala el dila (serve 2)

bahan-bahan

– satu paket fettucine pasta (jenama apa pun ok,asalkan fettucine,acik amek separuh je…satu paket byk sangat)

– minyak cap buruh atau olive oil atau low fat butter (saya ada minyak cap buruh aje di rumah…hahaha)

– freshly ground black pepper (saya belnder lada hitam serawak pemberian kakak saya)

-cheddar cheese 2 keping (guna parmesan lagi sedap,tapi parmesan cheese mahal la acik oi)

-tepung gandum sesudu

-susu segar low fat atau full cream 200ml(secawan..acik pakai full cream la kann..hahaha)

-button mushroom yang di hiris(lagi banyak lagi sedap)

– kalau acik-acik nak tambah chiken or seafood dipersilakan…hari tu rumah acik ada mushroom aje…

cara memasak

– mula-mula acik-acik kena masak fettucine,kalau tak masak,keras kejung…acane nak makan,acik tak tahulah…cara masak refer pada lebel kat bungkusan (ada yang masak in 6 minutes time ada yang 11 minutes…)

-jgn lupa buh garam sesuka hati acik-acik sekalian (acik buh minyak sikit sesudu macam tu)

-dah masak,toskan dan letak tepi (cara acik nak tahu masak ke tak,amek satu strand fettucine tu,pastu try makan…agak-agak rasa lembut dan tak bertepung..tu tanda dah masak la tu)

untuk buat kuah alfredo ala el dila pula

– panaskan kuali/periuk…

-letak la butter sikit..(acik guna minyak cap buruh,pasal butter habis..the word here is IMPROVISE ye…sama je fungsi dia…dua-dua lemak tepu..)

-kacau susu dan tepung dalam mangkuk dulu,agak-agak tak berketul dah tepung tu,baru tuang dalam kuali..

-kacau perlahan..jgn sampai mendidih…biar simmer je (api kecil aje ye)

-letak cheese..kacau lagi…sampai pekat

-nak kurang pekat buh air ikut suka hati acik-acik sekalian

-buh mushroom atau bahan lain yang acik-acik suka

-buh garam ikut lidah masing-masing

-masukkan fettucine…dan gaul sebati

-last sekali baru masuk black pepper yang dah dikisar

dah siap boleh makan! tak habis buat bekal jadi sarapan ke opis esoknye

mood normal semula

saya memang suka makan pasta..

makaroni sup,baked makaroni,macaroni and cheese,spaghetti daging,spagehtti sup tomat ayam,spaghetti carbonara,fettucine alfredo…

yummy…

pasal tu saya ada effort nak belajar dan buat sendiri…senang kan?

p/s::saya dah kata,blog makcik-makcik ni memang tempat bertukar resepi…hehehe

3 Responses to “*ala el dila*”

  1. Aku Bukan Bidadari Says:

    auntie.. mummy nak balik penang nnti dia kata..surely singgah umah aunti nk makan..dia kata auntie pandai masak..beruntung ziyyad..

    auntie..ziyyad dh mam solid food ke lom? share lar resepi bubur yg auntie msk fr ziyyad tuh..

    mummy ayra..msk bubur simple sgt2 kadang2 ayra x lalu mam..

    yg benar
    ayra

  2. eiNa Says:

    tima kasih puan dilla kerana sudi bekongsi ini resepi..
    maka, weekend ni saya akan makan makanan peghanciss lagiii..

  3. Obefiend Says:

    banag ade special meggi

    megi kering al Sahara. masak air sikit dan kemudian drain the soup. it's full of win

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: