*unsolicited advices*

sering kali kita,sebagai first time parent ni di beri unsolicited advices (nasihat yang tak diminta)

ye la sebagai first time parent (saya jadi emak baru masuk 8 bulan) kalau anak sakit ke nangis ke apa ke

mestilah ada je yang bagi unsolicited advices..

kadang-kadang sekadar nak amek hati,saya buat ajelah..

macam-macam advices yang kadang-kadang aneh dan kelakar saya terima

ada advices yang kita boleh terima pakai dan guna

ada yang kadang-kadang bercanggah,dan boleh membahayakan nyawa anak kita

kadang-kadang ada yg khurafat pun…menyimpang akidah pun ada…macam tanam uri baby mesti letak pensel atau buku,dipercayai anak esok bijak…apa kata letak laptop sebijik dan buku bank…supaya lebih bijak dan kaya raya…hahaahha..maaf cakap,tapi benda ini wujud dalam masyaraket kita..dalam Islam,takde benda tu semua..cuma cuci bersih-bersih dan tanam elok-elok…kita yang memandai tokok tambah..lepas tu marahkan kita bila tak ikut cara nenek moyang..susah babe..

kita yang tahu apa yang terbaik untuk anak,jadi kita la sort those advices yang di beri

rasa baik guna,rasa kurang baik,simpan jelah dalam hati…apenye susah

p/s: kalau lah ada buku panduan menjadi makbapak dalam bangsa melayu,sahih tebal macam buku yellow pages…hahaha

p/s: saya minta maaf kalau ada yang terasa,rasa tak senang dengan penulisan saya,boleh comment🙂..ini pandangan saya.

19 Responses to “*unsolicited advices*”

  1. ska Says:

    tanam uri dgn buku n pensel??!! ya Allah.. sy tak penah dgr pulak. ridiculous betul!!! hahahhaha..

  2. azzamoro Says:

    memang. ade beberapa petua (yang ntahhape-hape) yang menjengkelkan saya bile part nak membesarkan anak ni. Kadang-kadang tak relevan langsung. tapi sebab org tua taraf makcik pakcik terpaksalah saya dengar jek. Kalau ikutkan hati, mulut ni nak menjawab jerk. Tapi, malas la nak di labelkan sebagai kurang ajar. Buat selamba jerk la.

    Selalunya memang saya akan diam dan simpan dalam hati.

  3. NadiahKhair Says:

    hohoho…sunggoh tertarik ngn entry nih.

    part buku dan pensel tuh mmg ade..and ade plak yg hidup2 percaya.

    ade satu lagi, tanam uri depan rumah..anak akan jadi xtau malu. tanam uri blkg rumah anak aku jadik terlalu pemalu. Utk kite yg hidup umah bertanah and xde tanah keliling..nak tanam mana? cabut tiles tanam kat living rooms?😀

  4. Anasfadilah Says:

    azza:: pangkat tok nek yang bagi nasihat lagi payah..memang ikut sedap mulut,nak cakap aje balik,tapi tulah..kita kan menghormati org tua2…hehehahahah

    ska::ada..believe it or not…hahaha!gila kan?

    nad::tanam dalam pasu bunga la nad..supaya cantik macam bunga,jangan tanam bunga taik ayam dah..hahahah!

  5. rumiza.rashid Says:

    haha lawak pun ade.

    apa kata tanam uri dgn pcr cycler.blh pandai pcr secara otomatik

  6. Missy Farah Says:

    kdg tu semua adat.memang boleh jadi geram.imagine semua org nak bagi unwanted advices but u urself tahu whats good for ur baby.tapi nak sedapkan hati,buat je la sekejap pastu hehehhe.

  7. Anasfadilah Says:

    rumiza ::ape plak pcr cycler,bagi je real time machine,senang..hahaha..cepat siap!kihkihkih…

    MissyF::buat pun sekadar nak jaga hati,seriesly…dalam hati ni tuhan je la tahu kan…

  8. Elyn Says:

    i pun aritu masa hubby nk tnm uri i suh die buh laptop…. hahah geram sgt sebab mcm2 petua org bg…..

    mana tau satu ari anak ku jd bill gates gak hahahahah….. x pasal je hubby ckp i mengong hahahahah

  9. Anasfadilah Says:

    kak elyn::fuhh bill gates tuu…kaya wooo!pastu letak kerata menan ferari yg shell punya,supaya tere macam shumacher…hahah

  10. e.l.i.s.s.m.i.e Says:

    mak bidan kampung saya ckp, kalo nak tanam uri kena pilih2 kawasan..sebab kalo tanam kat semak, berat jodoh..hikss..

  11. Mrs.R @ Emi Says:

    hihi..dulu norman hakim+abby ltak pc masa tanam uri..kahkahkahk

  12. lady D Says:

    i never believe in those thots….

  13. Anasfadilah Says:

    elissimie::macam tu kita tanam di halaman rumah tok kadi aje…hahaha!

    emi::depa ada gmabr ek..tingin nak tengok ni

    lady d::memang rosak akidah pun kalau percaya,Allah yang tentukan semua,bukan manusia

  14. mama-qaisara Says:

    uri qaisara dulu,papa dia yg basuh n tanam sendirik…takde letak smua bhn2 yg ngarut2 tu..mak mertua sya sendiri soh cmtu.seb bekla mak mertua sya ni tak brp sgt ikut pantng larang yg dikirakan 'mengarut2' tu..

    yg sya pnh dengar..tanam uri dkt bwh pokok pisang,so that baby tu tak mudah kembung perut..and ubun2 kepalanye sejuk je sbb sifat pokok pisang tu sejuk..hem..ntahler..klu dr segi ni,sya ok lagi..tap utk future kate nk kaya la pandaila..itu depends pd usaha anak kita kelak and doa2 kita jugak as parents dia..tak gitu????

    sekadar pendapat..pjg benar eh. hiks🙂

  15. Mommy Lyna Says:

    ni budak ni meleleh liur ni mesti maknya ada nak apa2 tak dapat dulu ni.

    POODAAAHH!

    tak pasal2 aku pulak yang kena.

  16. Shila Says:

    kompem aku suh kown tanam uri baby dengan laptop, buku bank, investment bonds, jongkong emas, buku physic and math, hurmmm cukup ah tu.

    kang dalam pulak nak korek lubang. kuikuikuikuikui. sok anak senang, aku sebagai mak leh tompang sekaki nak gi sopeng. kwang kwang kwang.

    anyway, i've heard about it before and tak pasti logik ke? apa kah kena mengena saintifik nya kan? and believe one of our friends aku rasa ada buat gitu. =P letak some memo jugak with the uri. tapi suke hati dia lah, itu anak dia. ehehehehehehe

  17. Jiji Says:

    Tapi ada orang buat tau, aku penah tgk kat kampung aku dulu. ye la duduk kampung kan, tanam kan dengan beras garam ngn gula..tu 70s punya kot. buku ngn pensel tu maybe 90s. Ni zaman skang ni aku rasa depa tanam henpon laptop bagai hah!

  18. precious innocent Says:

    haha… lawak giler la entry nie, including all d comments… wakakaka…

    ryan dulu, just basuh uri dulu bersih2 & balut dgn kain putih kalau x silap… & hubi akak yg tanamkan.. lebih afdal rasanya…

    petua org tua2 nie, yg mana masuk akal, kita amik.. yg merapu kita sengih je…😛

    -mama emma-

  19. Anasfadilah Says:

    lovelymummy ::kadang-kadag tu lah kan…nak percaya susah,tak percaya pun susah..ikut mana yang baik ajelah

    kak lyna:: ape yang tak dapat dulu ka lina?hahaha

    shila:: ko kira nak sopeng ajelah kan..hahaha..memo apakah?tulis surat la lagi senang..panjang sikit

    jiji::akan dtg tanam satellite dish sekali..habis cerita.hahaha

    mama emma: yang masuk akal je maik..yang merepek tu kita sengih…hahaha..sangatlah betul adanya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: