*aku memang lah bodoh ignorant*

(readers discreation advise,saya tak mahu ada orang kecik hati baca entry ni..saya dah kasi amaran awal-awal)

as much as i hate to admit this..i am stupid and ignorant

caught in between..dah la first time mother lagi pulak

‘they’ say kalau nak sembuh kan Ziyyad punya bisul ni kena mandi celah kangkang ibu,ada pulak suruh baringkan Ziyyad and langkah 3 kali.ada pulak suruh jumpe bomoh ada pulak suruh bagi minum air penawar..macam-macam ada

aku memang bodohlah.

harini saya pergi ke klinik Dr.Rahim. (Paed yang kat Hope kata,bengkak kat kepala Ziyyad is cause by insect bite..saya yg bukan paed pun tahu itu bisul bolehhh!)

pasal saya need 2nd opinion if not 3rd or 4th of 5th or so on

ingat nak pergi esok,tapi saya dah tak boleh tahan,pasal there is a sign 4th bisul will emerge sooner or later..atas mata kanan dia.

so bila pergi Dr. Rahim ,dia kata pada saya

“mama,bila nampak anak macam ni cepat-cepat pergi klinik ambil antibiotik,bukan tunggu dia naik 2,3 baru datang. Kita kena stop the bacteria sebelum dia menyerang. Kita ni melayu duk percaya,takpa aih tunggu biaq masak..tengah duk masak tulah tok,nenek,wan semua membiak lagi banyak. Sementara tunggu rumah hat ni reban,depa sewa pula tempak len..ni dah sewa kat dahi pulak. “

tersentap acik korang nehh.

and then he continue

“the lymph node dah bengkak kat belakang leher,itu tanda bakteria dah ada,is the first warning,bila pertahanan kat lymph node tu kena attack,dia lemah..so naik la ape yang kita panggil bisul,serawan,gelendiaq apa semua ni..semua tu adik-beradik..nama saja lain”

and my ‘ooooooooh’ adalah sangat panjang.

now i know,the benjol belakang Ziyyad is the lymph node sudah bengkak rupanye.Saya kata saya bodoh pasal,masa kelas biologi dulu memang belajar pasal limfa noda ni.
Lymph node ada kat tengkuk,bawah ketiak dan dekat pangkal peha. Thats why mostly bisul dan rakan-rakan ada sekitar tu saja.

ingat tak ada satu entry,saya tulis pasal ada dua benjol belakang kepala Ziyyad? thats the lymph node trying to tell me “oii mangkuk,ada bakteria dah ni pegilah klinik” (kili SINI untuk entry pasal lump tu)

sorry Ziyyad for my ignorant and stupidity.and because believing all those mumbo jumbo can actually cure my poor baby

so Dr.Rahim prescribe us with antibiotic,tahan bengkak,demam and ubat sapu.

i really fell im a bad mother. Saya orang sains,kenapa lah bodoh sangat. bukan saya tak percaya rawatan alternatif,masalahnye Ziyyad bukan dihuni oleh jin atau Syaitan.Dia dihuni oleh bakteria. Kalau kena rasuk jin ke Syaitan ke memang la rawatan alternatif cara islam jadi pilihan.

boleh tak,saya sekarang ini terlalu sakit hati dengan diri sendiri,Ziyyad does not deserve this.

last Dr. Rahim kata apa tau

” ini anak kita ka?anak depa?..takpa ini anak first saya maafkan,kalau anak dua tiga jadi benda sama,mama dia nanti saya kena cubit la” (sukati kau aje cubit bini orang,nak melawak pun tunggu esok,hari ni rase down gile)

paham En.Dr.

to all mothers out there please,please,please

dont be like me,cukup ada sorang emak bodoh..tak payah tambah lagi. i was believing the bisul eventually gone bila satu dah surut,tak sangka naik 2 ,3 dan 4 lagi. Bisul adalah sangat sakit tak kira kat mana dia tumbuh. so please kalau ada kat kepala anak naik satu lump yang buta,meaning macam bisul tapi tade mata keluar nanah ke apa,thats the sign dah ada bakteria menyerang pertahanan badan anak. Pegi cepat ke klinik. Kalau tak puas hati dengan Dr yang kita jumap cari lagi 2nd opinion.

jagan tonyoh dengan apa-apa,pasal bakteria dalam lymph node tu akan lagi merebak ke kawasan lain.

p/s::tade mood ok.😡

read more about Lymph Node

28 Responses to “*aku memang lah bodoh ignorant*”

  1. taichee~@! Says:

    Salaam Dila:

    Kaknaz pun org sains k.
    Kaknaz pun ngaku bodo.

    OooOOooOOooOOoo
    Rupenya: bisul besar planet marikh kat peha kiri ni, rupanye sbb lymph node ku dah infected la enh? Pdanlah asek pecah tumbuh hilang berganti lagi besau!

    ooOOooOOOooOOOoo
    Kenapekah Baba + Taro + Saye + ziyyad yg terkena? Huhuhuh..

    ooOOooOOOoooOOO

    Sekian.

  2. lisha Says:

    it's alright dear, don't be too hard on yourself. it's your first time, and how would you know keluar lagi banyak bisul tu kan? first babies are what i call Baby Beta. beta testing ah kononnya. hahah. at least now you know better kan? and thru your experience, we also know better.🙂

  3. aNnAsUeJiE Says:

    jgn risau sgt ye…
    saya time kecik2 dulupon kene bisul camni byk2 kat kepala…skrg tidak lg~ tp tak ingat la ibu saya letak ubat ape? bwk bertenang k~

  4. precious innocent Says:

    dila, relaks la.. jgn la kata dila nie emak bodo.. cuma kurang pengalaman je…

    kekadang anak ramai pun still kurang pengalaman jugak.. sbb each baby different kan? huhu

    -mama emma-

  5. Fid Says:

    ahdik
    sebab itu ahkak ni telah ci cop
    ' mulut tak dak insuran' sebab ahkak mmg amat tak percaya apa jua amalan tak masuk akal
    sebab ahkak sikit2 pi jumpa doktor…
    ahkak mmg jenis itu
    "dah aku tak reti/boduss amak wajiblah aku rujuk yang pakar sebenar2 pakar"

    ahkak masih ingat akan bertubi2 email pernah kuterima kerana aku telah 'menembak' org sebab amalan mandi kat situ sini..takleh itu ini..hareemmm..jumpa lokto tak pernah!

    jangan rasa bersalah sgt
    kalau tak jadi gini kita tak akan tau 'di mana' kita….

  6. Jiji Says:

    Alahai dilot… takmo laa down.. *hugs*

    Kadang banyak benda kita risau… orang lain tak tau.. laki kita tak tau .. dalam otak kita ni pikir pasal duit laa.. pasal itu laa masalah berat badan laa .. apa laa

    (ceh itu aku laa yg pikir sbnrnya)

    anyway,

    Jangan salahkan diri teruk teruk sgt.

    Kadang bila time gini takde sapa yg mampu buat kita kuat.

    Diri sendiri je.

    Aku pon skang takde mood. Agak fed up dgn keadaan.

    *hugs*

  7. niza Says:

    semoga ziyyad cpt sembuh…awk dila jgn la down sgt…anggap ni sebagai pengajaran…
    ramai gak org kata dr rahim ni bagus especially bg anak2 yg nafas dok bunyi2…

  8. Elyn Says:

    kite ni sume2 kot bodo…. yelah 1st baby…. dr sini kite blaja kan???

    so dilla jgn cedih2 (yes saya ckp senang sbb x kene kat anak sendirik) ….. jom ramai2 jd bodo…. cenyum sikit tuk ziyyad!!

  9. Farah Says:

    takpela dilla..kite semua pon stupid mother jugak..anak first mmg gelabah sikit…kalau tak kena kita tak tahu kan kan…afif pon mase 1 bisul tumbuh…terus pegi klinik n dr tgk je dah tahu ade byk lg bisol yg akan tumbuh lepas tu…dr tu pon bebel pasal bakteria….dun worry bila ziyyad dah makan antibiotik tu..pertumbuhan bisol lain akan terbantut hehe..

  10. eiNa Says:

    xpe dila, learn from experience orang cakap..
    btw thank u sbb sharing info, sbb Aira pun ada mcm lymph node kat belakang pale dia.. mcm kelenjar tu…

  11. mama-qaisara Says:

    sba ye cik dilla..saya masa kecik2 pn cmtu..kakak saya kata bisul/kudis suka tmbh kt idung(sampai menggerutu idung sya),kt kening.dagu,kt kaki..dh besaq ni ja takdak..

    sya pn sama bodoh taktau..yela anak sulung.apa cdgn org ikut je.kdg tu tak pk pjg sebab gelabah punye pasal.ni anak sya demam lagi.tensen mak..baru je baik demam seminggu..demam balik.dugaan sungguh!

  12. MeL Says:

    we learn frm our mistakes. dont be too harsh on urself okey. biasalah..we are first time mothers, lack of knowledge sama mcm i jgk hehe

  13. suryati Says:

    dila..takpe, kan kita 1st time mommy. sometime false alarm, sometime terlewat plak.

    take care kay?

  14. SyahNur Says:

    salam ziarah…

    mmg agak down kalo anak sakit & sakit & sakit… i ni pun, my twins baru lepas abis chikcen pox… huhu… mmg sgt kalut & a bit down jugak!
    thanx for sharing info..

  15. Umi Ain Says:

    dila dear…

    jgn laa cakap bodoh segala.. kita fes time jadi mama/emak/umi/mummy mana laa nak tau tu sume… kadang2 yang nak masuk 3-4 pun blom tentu tau segala hal… so jgn laa down sangat ehh… kita sama2 share experience ehh…

    semoga ziyyad cepat2 sembuh so takdek laa mama ziyyad nieh sedeyh jek… oteyh..😉.. hug n kisses to ziyyad…

  16. mummy_adam Says:

    alhamdulillah kita dah tau punca nyer n dah dapat ubat nyer..

    i pun bodo gak.. kalu u xcakap, i pun akan bt benda yg sama mcm u kot.. hehe.. 1st time mummy.. xpe kita sesama belajar ek..

    semoga ziyyad cepat baik..

    n tq to Dr Rahim.. kerana explanation yg sgt berguna itu..🙂

  17. KV Says:

    oooooooooooooooooo…. gitu
    tq sbb share kat sini. Akak pun baru tau ni.
    Moga ziyyad cepat sembuh.

  18. MAMASYAZA Says:

    dear dila,
    relax…nak buat macam mana..kita sama2 blajar…akak yg anak 3 ni pun kdg2 biol. tambah2 si kecik baru2 ni kena sawan tarik..walaupun tak serius tp risau gilerrr beb

  19. mamarempit Says:

    Ooooooooooooooooooooo….

    bukan bodoh….tapi kesilapan yang berlaku ada hikmahnya..jgn diulangi lagi kesilapan yang sama…
    niway…thanks 4 da info..

  20. oren Says:

    menjadi ibu pertama kali, adalah suatu eksperimen..mmg akan rasa bersalah yg amat bila sesuatu yg tak baik berlaku..

    tapi semua tu adalah pengalaman…dan pengalaman itu akan berguna bila kita dh beranak ramai sok..

    ps: teringat masa anak sulung dulu, asal demam jek bwk pi spital..bukan spital kecik..nuh, kat spital selayang nuh..so, bila dh mai ke dua dan ketiga, dh tak kalut…

  21. Arin Says:

    next time, pepe hal jadi yang agak2 pelik kat badan anak, cecepat bawak gie jumpe doc..

  22. noorina Says:

    Sharing is caring. Thanks Dila for the info. Jgn luku kapla sendiri sampai lekuk naa.. luku sikit2 okay lg..biasa la kita 1st time mama ni.
    Hugs n kisses for Ziyyad from aunty Rina n Fatin🙂

    p/s: tadi fatin jatuh katil (tp sib baik kat bawah ada bantal), fatin nangis terkejut je, tp mama dia yg nangis lebih2 sbb rasa bersalah n takut😛

  23. Missy Farah Says:

    hugs.itu je yg mampu saya bagi.awak ni strong n tabah.boleh face benda2 ni semua tanpa melatah.kita doakan ziyyad cepat sembuh yea.n u too.dun blame urself too much.

  24. Dayah Says:

    is not only u yg taktahu, saya pun taktahu,..thanks for info and smoga Ziyyad cepat sembuh

  25. Aku Bukan Bidadari Says:

    Dila bukan bodoh..tp kita takder pengalaman.. belajar dari kesilapan adalah guru terbaik..
    thanks for sharing the info..insyallah ziyyad akan baik2 saja..

  26. UmmiKhayra Says:

    Thanks for sharing the info. baru sempat baca. busy sgt lately ni.. hehehhehe dont worry, sy pun bodoh jugak. sebab tak tau huhu.. kita belajar dr pengalaman kan? itula namanya kehidupan… Chewah.. Moga2 Ziyyad cepat sembuh. Insyaallah.. =)

  27. Anonymous Says:

    1st time bg komen kt cni.sy ni ur silent reader.ksiankan bila ank kita yg masih kecil kena mcm2 penyakit.sy pun de baby umur 3bln >.1st time jd ibu memang mcm2 dugaan.dila bknnye budoh tp kita semua xde @ xckup pengalamn lg so jgn nk salahkan diri sendiri erk..ensemnye ziyyad,peluk cium utk ziyyad cayg..muaah

    salam kenalan,ibu amni

  28. PadNani~~{@ Says:

    alala cian nye ziyad..mmwaahs

    Dila, hope u sejuk wif all those comment k:)

    semua org nak yg terbaik utk anakkan..xpe, kesilapan sbg pengajaran kemudian hari..mmg 1st mommies mcm kita byk sgt lg yg perlu tau dn belajar kan..chill dear *_*

    Thanks to U coz sharing here k=)

    Take care Dila family

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: