*urgent..need help*

u r given with a situation

Ada orang datang pada anda dan memberitahu masakah dia terlanjur aka zina aka sengaja buat sex,kemudian diketahui dia mengandung, adakah anda akan bagitau dan suruh dia ;

a) cepat-cepat suruh dia gugur anak,buang janin dalam longkang

b) suruh dia mangandung selama 9 bulan atau lebih dari itu,lahirkan anak dan buang tepi tong sampah

c) suruh dia mengandung selama 9 bulan atau lebih dari itu, kemudian beri anak yang baru lahir pada pasangan dalam kampung ada yg belum ada anak selama 12 tahun menunggu

d) atau anda ada cadangan lain selain membebel pasal dosa dan pahala pada dia,pasal minah ni dah tensen ghapla taktau nak buat apa,bakal bapak tak mahu tanggung tumpang sekaki,dia cuma nak tumpang air mani je😛

e) beri dia option khidmat kaunseling wanita yang so called terlanjur ni..

ada cadangan,komen/email/ym/tweet pada saya..mungkin jawapan anda dapat membantu

betul saya tak tipu

twitter : @anasfadilah
ym: stashowale176
email: stashowale at hotmail.com

p/s:: setelah ditimbal balik masalah perempuan anon ni,saya rasa biar saja dia selesai masalh dia sendiri…saya tak kenal dia pun,dia email saya tanya…lagipun saya tak berkepakaran dalam bidang ni…patut ikut cakap suami aje semalam iaitu “delete ajelah,tak payah layan” tapi oleh kerana saya macam baik la kunun nak tologn..sekarang saya dah malas..hahaha

16 Responses to “*urgent..need help*”

  1. Mrs.R @ Emi Says:

    suruh die kawen…
    kalo xmao kawen…suh die masuk pusat jgaan wanita

  2. CT Says:

    wah panas ni..

    hmm my suggestion, do tell her that bb tu tak salah. suruh bertaubat, minta maaf pada Allah. Kalau parent die dah tau yg die preggy tapi xnak terima, then boleh suggest dia cari rumah kebajikan yg berkaitan utk jaga dia selama mengandung ni if dia x mampu..else kalau dia mampu, then xde hal..

    after dah bersalin, then only kawen with that guy sbb kawen masa preggy adalah tidak sah setahu saya yg jahil ini..

    hope this will help..

    rasanya tak perlu membebel if dah bley nampak kekesalan pada dia..cuma tolong dia ke arah yg betul sahaja…

    wallahu'alam

  3. Cikpid Says:

    huhuhuhu..sy rase baik die g umah kebajikan..at least kat sana ade kaunseling n ade pihak mmbantu..n kalo die xnk jaga anak die pon nnti..diorang akan salurkan anak tu utk dpt ibu bapa angkat dgn cara yg betul..

    kesian btol sbb jadi camni..

  4. joegrimjow Says:

    huuu
    sowiee
    xsempat nak ziarah

  5. ~Lady_D~ Says:

    suruh die simpan.. jaNgan buaNg..sayang la… lepas lahir, boley decide ke jalan yang betul.. or just send to my House… me n my family are happy to have That baby…. hehe….serious…

  6. azzamoro Says:

    pd i, jgn gugurkan sebab dahla berdosa buat zina. ni berdosa gugurkan lagi.

    better teruskan kandungan & berikan bayi tu kepada yang memerlukan. kalau dia kuat, dia boleh bela bayi tuh sendiri..

  7. Farah Says:

    isk kes berat ni dila…tp tak tolong rase bersalah la plakkan…saya sendiri pon tak tahu nak nasihat yg mane satu.harap2 perempuan tu sedar die dah buat salah dan bertaubat..

  8. kakLuna Says:

    hmm try cari no phone befrienders atau rumah raudhatul sakinah..

    insyaAllah ada yg boleh memberi cadangan lebih baik

  9. kakLuna Says:

    dila..try la tolong dia at least dia nmpk jln..lani dlm keadaan tu, kalo dia panik maybe dia x leh nk pk waras..

    hmm kita ni bnda x jd kat kita , kita x tau camna rasa..

    kalo dia mai kat akak, akak akan cuba nasihat dia camna.

  10. Anasfadilah Says:

    kak luna::dial dah memang pun bagi email raudhatus sakinah pada dia..ada la nasihat sikit-sikit

    suruh dia berfikir dgn waras semua..

  11. angah Says:

    nasihat la dia suh teruskan kandungan… kalo mak bapak xtime dia, pegi la dapatkan perlindungan kat pusat jagaan wanita teraniaya… pas2 bawak2 la insaf n bertaubat..

  12. MatAhaRiKu Says:

    she should have the baby..dia kena terima hakikat atas perbuatan dia..memang dia menyesal dn rs berslah tapi menggugurkan itu sama erti dia membunug 1nyawa tidak berdosa..itu lagi subhanallah..

  13. PuteriSatu Says:

    salam kenal dari akak n family…

    kes berat tu kan… apapun mintak bawak berbincang bebaik… kawin ke apa ke… hish.. mintak simpang benda2 cam ni jadi kat kita semua kan….

  14. Jiey^Mien Says:

    gi pusat jagaan.. dh deliver, bg anak tu for adoption..

  15. mama-qaisara Says:

    malam tadi sya tgk drama kt astro 'serakah rashid' kisah sorg doc yg 'galak' menolong patientnye gugurkan baby.akhirnya,Allah turunkan balasan.anak yg dikandung isterinya cacat,bdn lembik mcm janin2 yg dia gugurkan.

    utk 'minah tu', suruh dia serah diri kt pusat jagaan mcm perkip(kt bangi) tu ke,plg penting betaubatlah sblm telambat.dh deliver baby tu serah pd pihak betgjwb supaya ada org ambik anak angkat.jadi2la wt keje tak senonoh tu.

  16. NAZRI AHMAD Says:

    kalau ada someone yg mtk tlg trutamany dlm kes mcm ni, wajib bg kita sesama saudara Islam menolongny..dia dlm kebuntuan tu, guide sket ka at least dia nmpk jln..
    satu lg, ni yg sedih sgt dalam masyarakat melayu ni..terlalu mudah menghukum.kalau dpt tau pompuan mengandung luar nikah, trs diherdik, dihalau, di buang keluarga dn mcm2 lg.sebenarny ni la salah satu sebab kes pembuangan bayi ni statistikny sgt menakutkn..sepatutny kalau kes2 cmni, kita beri khidmat kaunseling, insafkn mereka, pulangkn mereka ke pangkal jalan, suruh bertaubat nasuha.dh terlanjur dh terlanjur dh, cuma jgn singkirkn mereka trs.kalau xtake action, kita akan menyaksikan lebih byk kes pembuangan bayi nauzubillah.lgpn byk pusat perlindungan skrg ni…

    * kalau hamba Allah tu baca ni, plz…jgn abort or buat stupid things..dh cukup kita berdosa, brtaubatlah..give ur baby a chance to live in this world.and u, bertaubat sebenr2 taubat.Allah Maha Pengampun..igt tu selalu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: