*ya ummi*

adakah tidak islamik sekiranya tidak memanggil ibu dengan ummi..

haha..tak delah..itu bukan isu sebenar

saya nak cerita pasal wanita bekerja lebih khusus pada para ibu yang bekerjaya

di petik dari blog didikcinta

Tasawwur Kerja bagi seorang ibu bekerjaya:

SATU :: Untuk mencari nafkah membantu keluarga – hukumnya harus, bukan WAJIB

DUA :: Untuk menyumbang kepakaran dan memenuhi keperluan fardhu kifayah terhadap masyarakat (i.e Dr,Guru..)

TIGA :: untuk infaq fi sabilillah, sebagaimana Zainab binti Jahsy, isteri Rasulullah yang menyama’ kulit kambing dan sedekah hasilnya

EMPAT :: Kerja untuk pangkat dan kemasyhuran – Big NO!

kenapa saya bekerja

niat asal,untuk menolong menambah pendapatan kami anak beranak,yelah dengan susu,dengan bil letrik,bil itu bil ini,kereta,dan segala bala

tapi tak cukup dengan kerja di lab,saya ada buat jahit-menjahit sikit

ekonomi merundum awal tahun ni kan,jadinya ada efek pada husband saya juga..

nak tak nak,bersengkang mata juga menjahit,badan penat macam mana pun pada siang harinya,malam saya gagah kan badan menjahit

kalau dikira penat,semua orang pun penat

bukan nak bermewah sangat pun

sekadar untuk hidup lebih selesa.

dapat menyediakan keperluan yang sedikit lebih baik.

dipetik dalam blog Pendidikan Cinta juga ayat ini

Biasa dengar, “kalau I tak kerja, sampai mati la tak boleh nak beli pinggan mangkuk baju cantik2 yang I nak. Bila minta dengan suami, macam menyusahkan aje!” Yang ni masuk dalam Tasawwur Kerja keEMPAT tu.

kita semua ni masuk kategori mana?

1 kah? 2 kah? 3 kah? 4 kah?

tepuk dada tanya iman.

betul saya tak tipu,kadang-kadang lelah juga mencari sesuap rezeki yang halal,akhirnya habis bayar bil saja,saki baki tu bolehlah nak dibuat belanja.

Ya Allah,tabahkan hati hamba mu ini,kau jauhkan segala sungutan dan rungutan dalam diri ini ya Allah.

dan ayat akhir dipetik dari blog pendidikan cinta


di akhirat nanti subjek utama yang akan ditanya Allah pada seorang wanita adalah hal KEIBUANNYA! Apakah dia telah menunaikan tanggungjawab sebagai ibu dengan baik?

kerja-kerja juga beb..anak-anak jangan main lepas aje..tak gitu

bukan semua orang boleh jadi SAHM…

jadi..

renung-renungkan dan selamat beramal!

p/s::baju kerja ku ini sudah 6 tahun tak berganti.

p/p/s::kalau bab2 ilmu akhirat ni,kurang komen nak dapat..hmmmm

23 Responses to “*ya ummi*”

  1. azfar Says:

    hehehe xkomen sbb lepas baca mesti terdetik d hati… "ish aku macam tu ke…?" pastu akan buat self-reflection… and berterima kasih kepada Allah dan penulis sbb diberi kesedaran… (well itu aku la…)

    ๐Ÿ˜‰

  2. Mrs.R @ Emi Says:

    sy rasa sy bekerja sbb nak ada duit sendiri…n mmg sy bantu hasben dr segi bayar bil2+neseri anak..dan kdg2(selalu ekceli) beli lauk kat pasar pon pakai duit hasil sy bekerja..
    xpenah nk berkira ape lg nk sesakkan pala otak hasben nk byr itu ini…

    sama2 berjuang utk hidup selesa…dan juga utk anak idop selesa…

    tp sy sgt bersyukur..walopon hasben bkn bergaji 5angka..kalo die dpt duit2 xtra..diri ini xpenah dilupak…terasa diriku begitu berharga…๐Ÿ™‚

    p/s: thanx kasik hadiah hairclip utk emily..sgt chomel..
    itu ziyyad kasik / mak mertua emily kasik???

  3. Aku Bukan Bidadari Says:

    P/s bukan tak mau komen..tp blog feed tak update ar…

  4. Aku Bukan Bidadari Says:

    Saya bekerja nk hidup selesa berkeluarga demi anak ..disamping dapat beramal dengan tenang tnpa perlum memikirkan duit..insyallah
    rezeki dimana2
    redha dan redha

    akan tuhan tambah rezeki mu

  5. niza Says:

    thanks kak for the info…sy berada di no 1…perlu bekerja tuk menampung keperluan keluarga…

  6. Cikpid Says:

    sy no brape yer??owh…sy pon cam Dila..nk tolong asben..kalo laa leh ddk umah jek jaga anak..sy mau tau..hehehhe

  7. ummu umar Says:

    sesungguhnya setiap amal bermula dengan niat..mungkin adakalanya kita bermula dgn baik, tp tersasar di tgh jalan. Ayuh! Kita luruskan blk niat hanya utk dapat redhaNya.

  8. Jiji Says:

    Tadi aku blik dr BF anis.. ko tau penjaga tu kata apa..
    "saya dah bg tau kak kat mak yg hantar anak sakit.. dia kata sayang cuti"

    AKU RASA KALAU AKU JUMPA LAA POMPAN TU AKU SEPAKKKKK JE!!!!!

  9. Jiey^Mien Says:

    Huhuhu.. Dah la tgh rasa down coz takleh jaga Ian sdr.. Bila baca ni, lagi la syahdu.. =(

    P/s – Mokcik keje sbb company mokcik provide unlimited coverage utk medical expenses.. Kalo tak, takde la merasa gi segala mak nenek spital prebet..๐Ÿ˜›

    Anok mokcik kan mahal.. Rege kondo sebijik. Umo baru setahun tuh.. Huhuhu.. Berkorban! Berkorban!

  10. Jiji Says:

    Aku ngn anis semua gelaran aku guna.. kejap mak.. kejap ibu.. keja mama.. kejap umi.. tp plg bnyk umi ahhh… tp rasa mcm bukan aku jek mueheheh pasal aku panggi mak aku mama@!~

    Rasa mcm solehah je mueheheh@!~

  11. Anasfadilah Says:

    Jiey:: kita bekerja kerana bertujuan membantu keluarga

    takpa Jiey,Allah lebih tahu isi hati Jiey,jgn risau…susah-susah kat dunia,InsyaAllah kat akhirat senang:)

    saya pun tak berkesempatan sangat nak jaga ZIyyad,saya rasa semua ibu bekerja nk balik jaga anak aje..hehehe

  12. Farah Says:

    saya rase saya no 1 dan 4 hahahaha…kerja utk membantu suami dan nak hidup lebih selesa..

    di samping itu nak jugak kejar pangkat..yela kan keje dah mcm kuli batak kena gak mengharapkan kenaikan pangkat suatu hari nnt๐Ÿ˜€

  13. CuppyCakeMommy Says:

    untung husband akak..dapat wife yang pandai menjahit..at least dapat juga pendapatan sampingan..n bukan sekdaar kain hujung bulan je..heheheh

  14. aZeeMaH Says:

    ikotkan ati nak jaga sendiri si mu'az molat tu…

    tapi…

    apekan daya…

    uhuk2!

    ni yang raso nak nangis nehhhhhhh

  15. babyelle Says:

    kalo buleh aku pon tamau keje… mau duduk rumah saje.. lagi best+satisfied jage anak sendiri ngan tangan sendiri.. tapi nak wat camane.. zaman skrg… sume nk pki duit.. kalo hubby sorang keje.. xcukup lo…. huhu…. aku penah menyuarakan xmo keje, tapi ape buleh buat…

  16. mama-qaisara Says:

    bila anak sakit,time tula terpk kan lebih baik aku jadi SAHM jek..tapi tu la kan,sebabkan saya nk manfaatkan ilmu yg ada,pastu sya nk tolong husband,demi keselesaan/kebajikan anak, kne gak keluar mencari rezeki.

    dulu sya wt parttime bisnes(dilla mesti tau kan),tapi tau tak..selama sya bz ngan bisnes tu sya rasa cm 'telah abaikan anak dan husband sya'..maybe sbb sya tak 'bijak' manage masa saya.sometimes 'kerja yg ada dpn mata ni' terjejas..yela..kalu kita curi tulang waktu bekerja tu and wt keje lain,masa yg kita ambil buat perkara lain tu kira halal tak? time tu sya mula terpk..and suddenly ckp kt husband,sya nk stopla wt bisnes ni.sbb yela kdg2 org ganggu kita tak kira masa(tny psl orderla kan)..sya ckp sya nk fokus pd keja yg ada skrg,and kt husband dan anak. tapi saya tak tujukan komen ni kt dilla.sya hanya menulis tentang diri sya plak. sya tau dilla mesti bijak urus masa dan kerja kan. mcm sya ni,tak boleh focus 2things dlm masa yg sma.huhuhu

    wah panjang plak aku bebel kt sini.sorila ye dilla..hehe..hanya meluahkan pendapat sya yg tak seberapa tuh..

  17. Arin Says:

    me?nombo 1 la..di rumah bekerja menjaga anak-anak serta bekerja untuk membantu poket keluarga..๐Ÿ™‚

    ekonomi merundum nih ..mmg kene usaha 4 kali lebih dari yg before nih..lelagik pas tau ekonomi mesia dalam negatif..lagik le akan ader effect nya pada semua org..

  18. Anasfadilah Says:

    mama qaisara ::

    saya kerja lab, ada sampel saya buat kerja…sementara settle kerja lab buka internet sat..reply email mana patut (kerja lab ni banyak melepak je…muahahha)

    mungkin pasal mama qaisara kerje admin,tu yg susah cari masa kot..

    apa-apa pun kalau kerja hati kena ikhlas,baru rezeki berkat.

    chaiyok! mama qaisara๐Ÿ™‚

  19. Dayah Says:

    oowhh..entry anda kali ini membuat saya tersedar..moga saya cepat kembali ke pangkal jalan๐Ÿ™‚ thanks ye…

  20. LiNda Says:

    Tahniah kepada anda semua yang bergelar ibu dan dlm masa yang sama bekerjaya.

    Takper… ada hikmah disebalik tuh. Yang penting nawaitu kena betul .. cool and happy selalu ok.

  21. Anasfadilah Says:

    linda::

    tre indeed :)niat kita kena kena lurus,bukan niat nak beli pinggan arcopal..ahahah๐Ÿ™‚

  22. Mommy Lyna Says:

    akak keja sebab nak glemer. glemer u bila orang tanya, "keja mana?" "i keja.. tttuuuuttt" wow glemer gila!!!!

    rasa nak keja sampai mati ja!

    hahahaha.

    TIDAAAAAAAAAAAAAKKKK!!!

    oh Tuhan, sila/tolong/tolonglaaaahhh tukarkan takdir saya kepada 'bekerja dari rumah'. ameen.

    Bibik nak kerja dgn saya lagi tak apa, tapi kerja basuh rumah & basuh berak anak ja.๐Ÿ˜›

    *mmafkan ku kerana agak mereng hari ni.

  23. ~shafini Says:

    sgt interesting

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: